ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μέρος 2ον

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

(Θέματα που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται με αυτές)
ΜΕΡΟΣ 2ο – Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών – BUDO GALA

Aκόμα μια τραγελαφική κατάσταση, που τραυματίζει τον εν γένει χώρο των πολεμικών τεχνών, αλλά κυρίως την περαιτέρω εξέλιξη, προαγωγή και διαφήμισή τους.

Τα φεστιβάλ πολεμικών τεχνών, είναι πανθομολογούμενο παγκοσμίως, πως δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην προώθηση του χώρου μας, αλλά κυρίως αποτελούν την μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν ΜΑΖΙ πολλά και διαφορετικά στυλ και χωρίς ανταγωνισμό να επιδείξουν την oμορφιά των τεχνών τους, μέσω των επιδείξεων.

Δεν υπάρχει χώρα του δυτικού κόσμου, που να μην διοργανώνεται Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών. Στην χώρα μας δυστυχώς έχουν γίνει ελάχιστα σε σχέση με την δυναμική του χώρου, και ακόμα λιγότερα με διεθνή χαρακτήρα. (Διεθνή στην πράξη, όχι στα λόγια)

Με αφορμή το Kobudo Mania Super Show που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 5 Μαϊου, ένα διεθνές φεστιβάλ με επιδείξεις 32 ομάδων από 14 κράτη, και την πολεμική που δέχτηκε, προς πληροφόρηση του κοινού, παρουσιάζω τις σκέψεις μου, αλλά και γεγονότα.

Ποια ήταν η βιτρίνα, το τυπικό της πολεμικής που έκαναν ορισμένες Ομοσπονδίες, δηλαδή η έξωθεν κύρια αιτία της αντίθεσής τους;
Μην πας, Δεν είναι αναγνωρισμένο (!!!)

Πρώτον, με ποιο δικαίωμα βρε κουφιοκέφαλοι, μπαίνετε ανάμεσα σε φιλίες δασκάλων και συναδέλφων; Δεύτερον, από που θεωρείτε πως έχετε το ελεύθερο ώστε να ορίζετε (επιτρέποντας ή απαγορεύοντας) τους τρόπους που θα προβάλλει το έργο της και θα διαφημιστεί μια σχολή ή ένας σύλλογος; Τρίτον, πως τολμάτε να έχετε αξίωση για το τι θέλει – επιθυμεί να πράξει ένα μέλος συλλόγου πέρα από τις αθλητικές του δραστηριότητες;

Γιατί ανόητοι καρεκλοκένταυροι δεν μπορείτε να καταλάβετε πως οι πολεμικές τέχνες, εμπεριέχουν πλήθος δραστηριοτήτων πέρα από τους αγώνες και την συμμετοχή σε πρωταθλήματα;

Τέταρτον, υπάρχει άραγε, κάποια κρατική αρχή που να αδειοδοτεί  ή να αναγνωρίζει τα φεστιβάλ πολεμικών τεχνών ή παρόμοιες δράσεις των συλλόγων; Ανανδροι υποκριτές και δόλια μικρά ανθρωπάκια, που πνίγεστε στα πελάγη του κομπλεξισμού σας, κάνετε μεγάλο κακό στην εξάπλωση των πολεμικών τεχνών.

Να κάνω γνωστό λοιπόν σε αυτούς τους “κυρίους”, πως στα φεστιβάλ πολεμικών τεχνών ανά τον κόσμο, έχουν λάβει μέρος δεκάδες υψηλόβαθμοι δάσκαλοι, πρόεδροι παγκόσμιων ομοσπονδιών και οργανισμών, παγκόσμιοι πρωταθλητές και εκατοντάδες δάσκαλοι που είναι μέλη των Παγκόσμιων Ομοσπονδιών που οι Ελληνικές αναγνωρισμένες από την ΓΓΑ ομοσπονδίες ανήκουν.

Θα δώσω μερικά, αδιαμφισβήτητα παραδείγματα, από τον χώρο του Karate που όμως αντικατοπτρίζουν όλο το εύρος των πολεμικών τεχνών και όλα τα στυλ.

Μήπως δεν έχει λάβει μέρος σε Βudo Gala (Γερμανία) ο Hidetaka Nishiyama, 10th Dan Shotokan Karate, προσωπικός μαθητής του Funakoshi, ιδρυτικό μέλος της JKA και πρόεδρος της ITKF?

Μήπως δεν έχουν λάβει μέρος σε Budo Gala (Γαλλία) oι πολλάκις παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί πρωταθλητές Christophe Pinna και Davide Benetello;

Mήπως δεν έχει κάνει επίδειξη σε Budo Gala ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Καράτε Reda Benkaddour;

Mήπως δεν έχει κάνει επίδειξη σε Budo Gala, ο Ευθύμιος Καραμήτσος, 6 φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο Καράτε και Εθνικός προπονητής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Καράτε;

Mήπως δεν έχει κάνει επίδειξη σε Budo Gala, o τεράστιος καρατέκα Michael Milon 3 και 3 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, 12 φορές πρωταθλητής Ευρώπης, 9 φορές πρωταθλητής Γαλλίας κλπ κλπ κλπ;

Eπηρέασε τον παραδοσιακότατο Nishiyama αν στο Φεστιβάλ είχε επίδειξη Gatka, Αrtistic Nunchaku, musical forms, kobudo, luta livre, Sumo ή Kuntao ανιστόρητοι;


Θα κλείσω με αποσπάσματα των θέσεων, για τα φεστιβάλ πολεμικών τεχνών, από τις συνεντεύεξεις που έδωσαν στο U-fight.gr oι αρχηγών των ομάδων που συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ “Kobudo Mania Super Show” 2018.

Ανθρωποι και δάσκαλοι, με διαφορετικό υπόβαθρο στις πολεμικές τέχνες, με ανόμοιες επιλογές τεχνών, και όλοι τους συνηγορούν στην σημαντικότητα των Φεστιβάλ αλλά και στην μοναδική ευκαιρία που δίνουν στο κοινό.

Πολύ σημαντικό το να έχει κάποιος την δυνατότητα να παρακολουθήσει επιδείξεις από μεγάλους προπονητές και αθλητές από όλο τον κόσμο.

Γιώργος Κατσινόπουλος BJJ / MMA

Είναι σίγουρα ένα γεγονός που λείπει απο την Ελλάδα και την χρειάζονται οι πολεμικές τέχνες!

Xρήστος Κουτελιέρης AIKIDO / KENPO

Τα φεστιβάλ είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός που αναδεικνύει και προάγει τις Πολεμικές τέχνες.

Αντώνης Παντελιάς WING CHUN / SEVEN STAR MANTIS

Ο θεσμός των Budo Gala δεν μπορεί παρά μόνο σαν ωφέλιμος να χαρακτηριστεί. Δίνεται η δυνατότητα σε δάσκαλους και μαθητές να προβληθούν στο ευρύτερο κοινό και να παρουσιάσουν αυτό που εκπροσωπούν

Μιχάλης Παλαιολόγος ΗΑPKIDO / TAEKWONDO

Θεωρώ πως τα φεστιβάλ πολεμικών τεχνών είναι σημαντικό γεγονός. Τους θεατές τους δίνεται πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να δούν και ν’ απολαύσουν όλες αυτές τις τεχνοτροπίες που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον ν’ ασχοληθούν μ’ αυτές.

Αλέξανδρος Γκότσης WORLD TAEKWONDO

Eίναι πολύ σημαντικά τα Φεστιβάλ, διότι μπορούν όλα τα στυλ πολεμικών τεχνών να παρουσιάζουν την δική τους τεχνική . Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να μπορούν να επιλέξουν και να γνωρίσουν, βάση των δικών τους κριτηρίων, τις μελλοντικές τους προτιμήσεις.

Κώστας Λιακόπουλος FULL CONTACT / JU JITSU

Τα φεστιβάλ προβάλουν τα μαχητικά αθλήματα και είναι τεράστιο κέρδος για αυτά αλλά και για εμάς τους επαγγελματίες προπονητές του κάθε στυλ.

Ιωάννης Θεοφάνους  KICK BOXING

Τα BUDO GALA αποτελούν σημαντικό θεσμό στο χώρο των πολεμικών τεχνών και δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή και να αποκτήσει εικόνα για το σύνολο των πολεμικών τεχνών και των μαχητικών αθλημάτων.

Ιωάννης Δημήτριος Καμπέρος JUDO

Tα Βudo Gala αποτελούν μία γιορτή των πολεμικών τεχνών. Δίνουν την δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει διάφορες τέχνες , την ίδια ημέρα και να αποκτήσει πλέον «άποψη».

Δημήτρης Καζακέας SHOTOKAN KARATE

Τα Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών αναδεικνύουν και προάγουν τις Πολεμικές τέχνες και φυσικά την Ευγενή Άμιλλα. Είναι σημαντικό γεγονός και θα πρέπει τέτοιου είδους φεστιβάλ να διοργανώνονται συχνότερα.

Ιορδάνης Σταυρίδης SHAOLIN KUNG FU


Στην αριστερή φωτό, οπισθόφυλλο από Video VΗS της συλλογής μου, που εμπεριέχει την επίδειξη του Nishiyama σε Budo Gala. Στην δεξιά φωτό, Παγκόσμιος πρωταθλητής και προπονητής Εθνικής Δανίας του Oλυμπιακού Taekwondo, με ασκούμενη στο παραδοσιακό Kobudo, στην ίδια διοργάνωση και με συμμετοχή στο ίδιο φεστιβάλ. (Ας σκεφτεί ο καθένας, αν θα μπορούσε ποτέ Ελληνική αναγνωρισμένη Ομοσπονδία να δημιουργήσει μια τέτοια εικόνα σε εκδήλωσή της! Και μετά ας αναρωτηθεί το γιατί όχι!)
Αυτή είναι η ουσιαστική πλευρά των πολεμικών τεχνών, και αυτή πρέπει να υπηρετούμε όλοι μας.

Μaster Mιχάλης Κοσσυβάκης
Διοργανωτής Εθνικών και Διεθνών Φεστιβάλ – Budo Gala
Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Τ.Α
Εκπαιδευτής Αοπλης και ένοπλης μάχης / Διεθνής εισηγητής


Στο video, επίδειξη από τον ΜΕΓΑΛΟ αθλητή του Κarate Μichael Milon στο φημισμένο Budo Gala της Γαλλίας