ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Aρθρο του Παναγιώτη Μπάμπαλη

H ασφάλεια σας, τόσο η ατομική όσο και της οικογενείας σας είναι αδιαφιλονίκητα ο σημαντικότερος παράγοντας στη ζωή σας.

Γι αυτό, πραγματοποιήστε ενδοοικογενειακές συνεδριάσεις και συζητήστε την αύξηση της εγκληματικότητας, τους τυχόν κινδύνους που ελλοχεύουν, και τρόπους αντίδρασης και αποτροπής, μέσα στα όρια του νόμου ασφαλώς.

Φροντίστε να έχετε σε εύκολα προσβάσιμα σημεία του σπιτιού σας δυο φακούς σε πλήρη λειτουργία, κεριά, ή φανούς πετρελαίου ώστε μια ξαφνική διακοπή ρεύματος να μην σας αποσυντονίσει.

Αποφύγετε τις συζητήσεις με ξένα άτομα για τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Φροντίστε ακόμα και όταν λείπετε η οικία σας να μην δείχνει κενή, ένα ραδιόφωνο μια τηλεόραση σε λειτουργία, ή φώτα που θα λειτουργούν με χρονοδιακόπτη, λειτουργούν αποτρεπτικά.

Αποφύγετε παραδόσεις παραλαβές παραγγελιών, όταν απουσιάζετε από το σπίτι και στην οικία σας παραμένουν μόνο τα παιδιά, συμβουλέψτε τα υπό μορφή παιχνιδιού για να μην τα φοβίσετε πως πρέπει να ενεργούν για το χρονικό διάστημα που θα μείνουν μόνα τους, ή όταν χρειάζεται να απαντήσουν στο τηλέφωνο.

Φροντίστε σε ένα τουλάχιστον σημείο του σπιτιού π.χ στη πόρτα του ψυγείου να υπάρχουν γραμμένα τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Πρώτων Βοηθειών, Κέντρου Δηλητηριάσεων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Δημοτ. Αρχής, κλπ.

Αποφύγετε σε κοινή θέα πολύτιμα αντικείμενα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εσάς και τους δικούς σας. Ένα αξιόπιστο σύστημα συναγερμού συνδεδεμένο με κέντρο λήψεως σημάτων, μια θωρακισμένη κεντρική είσοδο, παράθυρα και μπαλκονόπορτες με επιπλέον κλειδαριά από την κανονική, φωτισμός αποτροπής με αισθητήρες κίνησης, ή το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα σκύλο φύλακα κατόπιν συνεννόησης με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού. Όλα τα παραπάνω, λειτουργούν ως αποτρεπτικά μέσα και μετατρέπουν το σπίτι σας σε ασφαλέστερη εστία για σας και την οικογένεια σας. Μειώστε αποτελεσματικά τις πιθανότητες να είστε το επόμενο θύμα μιας αξιόποινης πράξης. Στατιστικά από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν δείξει πως οι περισσότεροι διαρρήκτες αποχωρούν μετά τα πρώτα λεπτά, άκαρπων προσπαθειών.

Μη φεύγετε χωρίς να κλειδώνετε, να ασφαλίζεται ρολά, μπαλκονόπορτες και να βάζετε σε λειτουργία το συναγερμό, ακόμα και αν η απουσία σας χρονικά, είναι μικρή.

Να βάζετε το συναγερμό σε λειτουργία και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ζητήστε από τον τεχνικό που θα κάνει την εγκατάσταση να σας γνωστοποιήσει τον ορθό τρόπο που μπορείτε να θέσετε εκτός λειτουργίας τις ζώνες που επιθυμείτε, π.χ τον διάδρομο προς το μπάνιο ή την κουζίνα.

Να παρατηρείτε τυχόν σημάδια, αριθμούς, άγνωστη γραφή κλπ, περιμετρικά της πόρτας σας, δίπλα στο κουδούνι, ή κοντά στον ανελκυστήρα. Για σας μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα, όχι όμως και για τους διαρρήκτες.

Να γνωρίζετε πως το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας που έχει κλαπεί δεν ανακτάτε ποτέ. Δεν υπάρχουν πλούσιες ή φτωχές γειτονιές, ή ασφαλής, μπροστά στο κοινό έγκλημα.

Η οργάνωση της γειτονιάς, των ενοίκων μιας πολυκατοικίας είναι ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας εναντίον επίδοξων κακοποιών. Ελάτε σε επαφή με τους γείτονες σας, συζητήστε ανταλλάξτε απόψεις, γνωριστείτε καλύτερα.

Να ελέγχετε ενδελεχώς την αξιοπιστία οικιακών βοηθών και να απευθύνεστε σε αξιόπιστα και εγκεκριμένα συνεργεία για επισκευαστικές εργασίες στην οικία σας.

Φροντίστε τιμαλφή, συμβόλαια, κωδικοί, σημαντικά έγγραφα, να βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες ή σε χρηματοκιβώτια. Αν είναι εφικτό φροντίστε να έχετε αντίγραφα όλων των εγγράφων σας σε δεύτερο ασφαλές σημείο.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τις καθημερινές σας ανάγκες σας ώστε στο σπίτι να μην υπάρχουν μεγάλα χρηματικά ποσά, το ίδιο και πάνω σας.

Να διαθέτετε ακόμα μια τηλεφωνική κινητή συσκευή, φορτισμένη, εκτός αυτής που χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές σας επαφές.

Αποφύγετε να έχετε κρεμασμένα στην ίδια κλειδωθήκη (μπρελόκ) όλα σας τα κλειδιά (αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας, οικίας, εργασίας, κλπ)

Ενημερώστε στην εργασία σας να αποφεύγουν να δίνουν πληροφορίες για σας χωρίς την δική σας συγκατάθεση.

Να είστε φειδωλός σε πληροφορίες που μεταφέρετε στο διαδίκτυο που έχουν σχέση με σας και την οικογένεια σας. Υπάρχουν άνθρωποι με εξαιρετικές γνώσεις στους υπολογιστές, που αμείβονται ως συλλέκτες πληροφοριών από εγκληματικές σπείρες.

Αν πιστεύετε ότι λόγω της οικονομικής σας επιφάνειας, ή της εργασιακής σας δραστηριότητας εσείς, ή μέλος της οικογενείας σας μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωπος με σοβαρή εγκληματική ενέργεια, συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα ασφαλείας ώστε να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα προστασίας, ενημερώστε παράλληλα και το Αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.

Φροντίστε στις διακοπές και στα ταξίδια σας να έχετε ενημερωθεί για το μέρος που επισκέπτεστε. Πολύ περισσότερο για χώρες του εξωτερικού που δεν γνωρίζετε, τα ήθη, τα έθιμα, την νομοθεσία τους, την πολιτική τους κατάσταση κλπ. Κρατάτε καθημερινή επαφή με δικά σας πρόσωπα κατά τον χρόνο της απουσίας σας, έτσι γνωρίζετε πως κάποιος θα ανησυχήσει αν ξαφνικά διακόψετε την καθημερινή σας επικοινωνία.

Στις μετακινήσεις σας με όχημα φροντίστε η τσάντα σας να ασφαλίζει στο χώρο αποσκευών, αν είστε με μοτοσυκλέτα τοποθετήστε την τσάντα σας στο κουτί αποσκευών, ή μπροστά σας στο ντεπόζιτο της μηχανής, όχι κρεμασμένη πάνω σας και ειδικά γύρω από τον λαιμό σας.

ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Φροντίστε η τσάντα το πορτοφόλι σας όταν βαδίζετε στο πεζοδρόμιο να είναι από την εσωτερική πλευρά, μην περνάτε την τσάντα στο λαιμό σας, αν κάποιος την τραβήξει απότομα, θα σας τραυματίσει σοβαρά.
Στις νυχτερινές σας εξόδους καλό θα ήταν να μην επισκέπτεστε ερημικές, κακόφημες περιοχές, ή μέρη που δεν γνωρίζετε, χωρίς να συνοδεύεστε. Φροντίστε πάντα όταν οδηγείτε, οι ασφάλειες στο όχημα σας να είναι κλειδωμένες. Μην σταματήσετε ποτέ σε ερημική τοποθεσία, ακόμα και αν είναι ένα ατύχημα μπροστά σας, ειδοποιήστε τις κρατικές αρχές, έχουν σκηνοθετηθεί πολλά περιστατικά κατά το παρελθόν εναντίον ανυποψίαστων πολιτών που είχαν δυσάρεστες καταλήξεις.

Μην εμπιστεύεστε να αφήσετε εκτεθειμένο το ποτό σας αν δεν είστε σε πολύ γνωστό σας χώρο διασκέδασης, ή δεν είστε απόλυτα σίγουρη ότι η παρέα σας θα προσέχει το ποτό σας κατά την απουσία σας(πράγμα πολύ δύσκολο όταν ο άλλος διασκεδάζει). Αν σας συνοδεύουν μετά την νυκτερινή σας έξοδο προς το σπίτι, ζητήστε τους να περιμένουν έως την ώρα που θα μπείτε σπίτι σας και θα είστε ασφαλής.

Μην δεχτείτε να επιβιβάσετε στο όχημα σας κανένα άγνωστο άτομο. Σας πληροφορώ στηριζόμενη στη γυναικεία αλληλεγγύη έχουν χρησιμοποιηθεί και νεαρές κοπέλες ως δόλωμα των επίδοξων κακοποιών, αρκετές φορές.
Μην μπαίνετε σε ανελκυστήρες ποτέ, με άγνωστα άτομα, ακόμα και του ιδίου φύλλου, δεν γνωρίζετε τις τυχόν διαθέσεις τους.

Η προσωπική μου συμβουλή προς όλους, πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη!!!

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε.

Παναγιώτης Μπάμπαλης
Δ/ντης Ασφαλείας Ανθρώπινου Δυναμικού / Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΤΑ / Εκπαιδευτής Πολεμικών Τεχνών (Shotokan – Ju-Jitsu)