ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Joint Locks

ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Ενας τομέας με πολύ ενδιαφέρον, για αρκετά στυλ πολεμικών τεχνών, είναι τα λεγόμενα κλειδώματα των αρθρώσεων, γνωστότερα ως Joint Locks.

Ξεκινώντας, αυτό το άρθρο, ας δούμε τον απλό ορισμό της άρθρωσης. Είναι ένα μέρος του σκελετού όπου έρχονται σε επαφή και συνδέονται, δύο ή περισσότερα οστά, τα οποία δεν είναι σταθερά μεταξύ τους στα υπόλοιπα σημεία τους. Οι αρθρώσεις, με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένες, δίνουν ευκαμψία, εκτός από στήριξη, στο υπόλοιπο ερειστικό σύστημα (του οποίου είναι μέρος), ώστε να επιτρέπουν την πραγματοποίηση και ταυτόχρονα να καθορίζουν τον τρόπο των κινήσεων, με την βοήθεια των μυών.

Συγκεκριμένα, τα joint locks εστιάζουν κυρίως στην διάρθρωση, όπου μαλακός ιστός περιβάλει τα οστά στην περιοχή της άθρωσης, με τρόπο που να επιτρέπει την μεγάλη κινητικότητα. Κινήσεις όπως η κάμψη, η έκταση, η προσαγωγή, η απαγωγή και περιστροφή.

Την εκπαίδευση στα κλειδώματα των αρθρώσεων, την συναντάμε σε Ιαπωνικά συστήματα (kansetsu-waza) σε Κινέζικα ( chin na) σε Κορεάτικα gwan-jerl-kerk-gi , και φυσικά σε αρκετές ακόμα τεχνοτροπίες, Φιλιππινέζικες, Ινδονησιακές, Βραζιλιάνικες, Αμερικάνικες κλπ.

Γνωστότερα στο ευρύ κοινό, είναι Iαπωνικά συστήματα όπως το Ju-Jitsu, το Judo, το Αikido, το Ninjutsu, το Aiki Jujutsu, το Shorinji Kempo… Kινέζικα συστήματα όπως το Hung Gar, το Εagle Clow, το Fu Jow Pai…, Κορεάτικα συστήματα όπως το Hapkido, το Kuk Sool Won, το Hwa Rang Do… Φιλιπινέζικα συστήματα (είναι βασικό συστατικό όλων των στυλ Αrnis – Kali – Eskrima), Ινδονησιακά συστήματα όπως το Penchak Silat, το Kuntao…, Bραζιλιάνικα συστήματα όπως το Luta Livre, Aμερικάνικα συστήματα όπως το Κenpo, το Kajukenbo, το Jeet Kune Do, το Danjan Ryu…

Στα μαχητικά αθλήματα, τα συναντάμε στο BJJ, στο Sambo, στο Vale Tudo, στο Shoot Wrestling στο Submission wrestling και φυσικά στο ΜΜΑ.

Επίσης είναι πολύ βασική πρακτική στις ομάδες διατήρησης και επιβολής νόμου, με κυριότερη την συμμόρφωση μέσω του πόνου, και την ανικανότητα αντίστασης.

Με απλά λόγια, τα κλειδώματα αρθρώσεων είναι οι τεχνικές που περιλαμβάνουν τον χειρισμό του αντιπάλου με τρόπο που οι αρθρώσεις του υπερβαίνουν το κανονικό εύρος κίνησης και φτάνουν στον μέγιστο βαθμό πόνου, είτε με πίεση, είτε με επέκταση, είτε με περιστροφή.

Χωρίζονται σε 5 βασικές κατηγορίες

 • Αrm Locks (Κλειδώματα αγκώνα, ώμου…)
 • Leg Locks (Kλειδώματα γονάτου, αστραγάλου, ισχύου…)
 • Small Joint Locks (Μικρές αρθρώσεις όπως δάχτυλα…)
 • Spinal Locks (Κλειδώματα σπονδυλικής στήλης…)
 • Wrist Locks (Κλειδώματα του καρπού…)

 

Αναλόγως τον σκοπό και την δυναμική εκτέλεσης, μπορούν να επιφέρουν ζημιά στους μύες, στους συνδέσμους και στους τένοντες, εξάρθρωση ακόμα και θραύση οστού.

Τα κλειδώματα των αρθρώσεων, μεταξύ άλλων επιτυγχάνουν,

 1. Μείωση της ικανότητας του αντιπάλου για μετακίνηση, αντιμετώπιση και αντίσταση,
 2. Αποπροσανατολισμό του, λόγω του ότι επικεντρώνεται στον πόνο που προκαλείται,
 3. Πρόκληση μεγάλου πόνου, χωρίς χρησιμοποίηση χτυπημάτων,
 4. Σπάσιμο ισορροπίας,
 5. Ευκολία ρίψης ή πτώσης του αντιπάλου,
 6. Ακινητοποίηση του αντιπάλου, χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του,
 7. Προσωρινή, πρόσκαιρη ή μόνιμη μερική ανικανότητα,
 8. Προσωρινή, πρόσκαιρη ή μόνιμη ολική ανικανότητα,
 9. Θάνατο (πχ Αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο εκπαίδευσης των κλειδωμάτων άρθρωσης, μεταξύ των συστημάτων που επικεντρώνονται στην αυτοάμυνα, και των μαχητικών αθλημάτων, όπως η αντιμετώπιση – πρόληψη προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν κατά την εκτέλεση τους σε μια κατάσταση χωρίς κανόνες (Δάγκωμα, χτύπημα στα γεννητικά, τράβηγμα μαλλιών, χτύπημα στα μάτια κλπ), και αρκετές διαφορές στην εκπαίδευσή τους μεταξύ των τεχνοτροπιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

Α. Αν και στον κοινό νου, η συνηθέστερη χρήση των κλειδωμάτων γίνεται όταν η μάχη φτάσει στο έδαφος, αυτό δεν είναι ακριβές, ούτε πρέπει να λαμβάνεται ως θέσφατο.

Β. Ακόμα και στους ασκούμενους που τους χαρακτηρίζει εξ ολοκλήρου ο όρος striker, η γνώση των κλειδωμάτων, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε μια συμπλοκή.

Γ. Η γνώση χρήσης κλειδωμάτων, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην κοντινή ζώνη μάχης, που μπορεί να βελτιώσει την θέση ή να προκαλέσει τον τραυματισμό ή την εξουδετέρωση του αντιπάλου.

Δ. Σε συστήματα και κυρίως σε Δασκάλους, που εξειδικεύονται (και) σε αυτού του είδους την γνώση, θα διδαχθείτε και πως θα ξεφύγετε από ένα κλείδωμα, τόσο στην προσπάθεια εφαρμογής του, όσο και αφού έχει εφαρμοστεί.

Ε. Πολλά από τα κλειδώματα, είναι πολύ εύκολα και πολύ απλά στην εκτέλεση τους.

ΣΤ. Αρκετά απαιτούν μικρή μυική δύναμη και ελάχιστη ενέργεια για να εφαρμοστούν.

Ζ. Είναι πολύ σημαντικό και απολύτως απαραίτητο, κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, τα κλειδώματα να επιχειρούνται, με ασφάλεια μεν, αλλά πάντα σε αντίπαλο που αντιστέκεται.

Η. Επίσης, πρέπει να δοκιμάζεται η εφαρμογή (και άρα η πρακτικότητα τους) σε διάφορα σωματότυπα, και ιδίως αυτά που έχουν αρκετή έως μεγάλη απόκλιση στη μυική μάζα και σε άλλα σωµατοµετρικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος..

Θ. Τα κλειδώματα και οι τρόποι ακινητοποίησης, για σύλληψη, ακινητοποίηση, ασφαλή συνοδεία χωρίς χειροπέδηση, που εκπαιδεύονται και εφαρμόζουν κυρίως οι Αστυνομικοί, Λιμενικοί κλπ, διαφέρουν αρκετά σε σχέση με την διδασκαλία στις πολεμικές τέχνες, με σημαντικότερες διαφορές 1. Την νομιμότητα της χρήσης για κάθε περίπτωση 2. Την σφοδρότητα αντίδρασης του προσαχθέντα ή του συλληφθέντα.

Η. Η εξειδικευμένη γνώση, που παρέχουν ορισμένες (λίγες) τεχνοτροπίες, και ορισμένοι Δάσκαλοι, εμπεριέχει και τον τρόπο εκπαίδευσης με ροή στα κλειδώματα (lock flow), κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα στην φυσική προσαρμογή στις τυχόν μεταβολές της μάχης, αλλά και στο εκ νέου κλείδωμα από άλλη θέση, χωρίς καμία διακοπή στην κίνηση.

(Στις 13 Ιουλίου 2019, διοργανώνεται ειδικό σεμινάριο Σύλληψη – Ακινητοποίηση – Κλειδώματα Κλικ ΕΔΩ, στον πολυχώρο Athens Martial Arts, Aχαρνών 315, Κάτω Πατήσια. Δείτε τον χάρτη, κάνοντας κλικ ΕΔΩ)

Master Μιχάλης Κοσσυβάκης
Eκπαιδευτής Αοπλης και Ενοπλης μάχης, Διεθνής Εισηγητής.