Η Ιστορία της ΠΟΕΤΑ

Καιρός επί πάσιν άριστος. (για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός χρόνος)

Αγαπητέ επισκέπτη, σ’ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου προς την ιστορία της Π.Ο.Ε.Τ.Α και σε καλοσωρίζω στο ΝΕΟ επίσημο ιστοχώρο μας.

 

Θεωρώ, πως οι περισσότεροι άνθρωποι των Πολεμικών τεχνών στη Ελλάδα, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, γνωρίζουν πως η πορεία μου στο χώρο, ήταν πάντα σταθερή και συνυφασμένη (και) με την Αυτοάμυνα, από τα πρώτα μου κιόλας βήματα σε αυτόν.

 

Ανεξάρτητα από το Αθλητικό μου παρελθόν και την διαδρομή μου ως Προπονητής, η μαχητική πλευρά των Πολεμικών τεχνών, αποτελούσε διαρκώς το μεγαλύτερο κομμάτι της αφοσίωσής μου. Με την ωρίμανση των χρόνων, η Αυτοάμυνα, σε κάθε μορφή της, έγινε το κύριο από τα διδακτικά μου αντικείμενα.

 

Από την άλλη, ένα από τα σταθερά συστατικά που είναι καταγεγραμμένα στο παλμαρέ μου ως διοργανωτής, είναι ότι στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις μου, σχεδόν στο σύνολο τους, είτε αφορούσαν αθλητικούς αγώνες (semi contact) είτε επιδείξεις, είτε φεστιβάλ, είτε σεμινάρια, είτε συνέδρια… υπήρχαν δύο κοινές φράσεις “Open Style” – “All Styles”.

 

Aυτό που εφάρμοσα, από το 1991 που έκανα την πρώτη μου διοργάνωση και που αταλάντευτα συνεχίζω έως και σήμερα, ήταν η προώθηση ενός ΜΗ δογματικού περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει και αγκαλιάζει όλες τις πολεμικές τέχνες και τεχνοτροπίες, και που σε κάθε περίπτωση προάγει γενικά τον χώρο μας.

 

Ως φυσικό πρόσωπο, και την δραστηριότητά μου στον Ελλαδικό χώρο, υπήρξα ιδρυτικό μέλος Αθλητικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Κ – νυν ΠΟΚ), μέλος οργανωτικής επιτροπής Βαλκανικών και διεθνών αγώνων Αθλητικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ε.Κ – νυν ΕΛΟΚ), υπεύθυνος για το αγωνιστικό κομμάτι του Semi Contact σε παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία (W.P.K.A), αντιπρόσωπος Παγκόσμιων Ομοσπονδιών (Ι.Κ.F – USAKF – USMA – ZDK – AKBBA – WKF…) και ως Πρόεδρος Νομικού προσώπου, μέλος Αθλητικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ε.Κ – νυν ΕΛΟΚ). Παράλληλα, έχω παρακολουθήσει πάμπολλες εκδηλώσεις, διοργανώσεις και αθλητικούς αγώνες όλων των Ομοσπονδιών Πολεμικών Τεχνών της χώρας μας.

 

Πάντα ένιωθα την πλήρη απουσία μιας Ελληνικής Ομοσπονδίας που αγκαλιάζει όλες τις Πολεμικές Τέχνες ανεξαρτήτως στυλ, και ειδικότερα μιας Ομοσπονδίας που το Κύριο αντικείμενο της είναι η Αυτοάμυνα.

 

Οι υπάρχουσες Ομοσπονδίες στη χώρα μας, που χρησιμοποιούν τον όρο Αυτοάμυνα είναι αθλητικές Ομοσπονδίες. Οι άνθρωποι των Πολεμικών Τεχνών, γνωρίζουμε καλά πως οι όροι Αθλητισμός και Αυτοάμυνα αποτελούν εντελώς ανόμοιες και διαφορετικές έννοιες.

 

Παρ’ όλα αυτά, η ενασχόλησή μου διοικητικά, είχε επικεντρωθεί στον δικό μου Οργανισμό Αυτοάμυνας, ο οποίος είναι οριοθετημένος και προσηλωμένος σε συγκεκριμένη τεχνοτροπία. (Φιλιππινέζικες Πολεμικές Τέχνες / Arnis – Kali – Eskrima)

 

Ως Εκπαιδευτής, έχω διδάξει πολλές φορές σε διεθνείς διοργανώσεις που προάγουν όλο τον χώρο των Πολεμικών Τεχνών και είναι ανοιχτές προς όλα τα στυλ. Ετσι ως διοργανωτής ακολούθησα τον ίδιο δρόμο.

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του Πανελληνίου Συνεδρίου Αυτοάμυνας, ξαναβρέθηκα μετά από χρόνια με τον παλιό φίλο και Συνεργάτη, Εκπαιδευτή Καράτε και Παγκράτιου, Πολυνίκη Τρυγάζη.

 

Σε μια από τις επισκέψεις του στη σχολή μου, κάποια στιγμή, μου έθεσε το εξής ερώτημα

-“Γιατί δεν φτιάχνεις μια Ομοσπονδία;”

 

και συμπλήρωσε

-“Aν όχι εσύ, τότε ποιος;”

 

Γεγονός είναι πως, η απάντησή μου δεν είχε θετικό πρόσημο εκείνη τη στιγμή. Όμως τις επόμενες ημέρες άρχισε να δουλεύει στο μυαλό μου, και σε μόλις τρεις βδομάδες αργότερα είχα βρει το όνομα, είχα φιλοτεχνήσει το σήμα βάση συγκεκριμένης λογικής και σκέψης (διαβάστε εδώ), είχα ετοιμάσει την ιδρυτική διακήρυξη, είχα γράψει το εγχειρίδιο κανονισμών διαγωνισμών τεχνικών αυτοάμυνας, και είχα ολοκληρώσει το 80% των σχεδιαστικών και γραφιστικών εργασιών που απαιτούσε το εγχείρημα.

 

Το επόμενο σημαντικό βήμα, ήταν η επιλογή των συνεργατών μου και των ανθρώπων που θα θέλουν και θα μπορούν να αναλάβουν την απαιτούμενη δράση και τα ανάλογα πόστα, ώστε όλοι μαζί και ο καθένας από τον τομέα του, να εργαστούμε προς όφελος της Ομοσπονδίας και των μελών της. Αυτή η διαδικασία έγινε με άξονα πέντε κριτήρια.

 

1. Οπωσδήποτε να είναι ενεργά μέλη των Πολεμικών Τεχνών, και να σχετίζονται με την Αυτοάμυνα,
2. Να εκφράζουν μια μεγάλη και διαφορετική γκάμα τεχνοτροπιών και στυλ.
3. Πέρα από το να τους γνωρίζω προσωπικά, να έχω συνεργαστεί μαζί τους,
4. Να έχουν την διάθεση αλλά και τα προσόντα για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι της Ομοσπονδίας,
5. Να είναι αφοσιωμένοι στον χώρο.

 

Ολοι μας, θα κριθούμε και θα αξιολογούμαστε συνεχώς, κι αυτό γιατί η Π.Ο.Ε.Τ.Α δεν είναι -ούτε θα γίνει- ένα ευκαιριακό δημιούργημα που μοιράζει θέσεις σε ημετέρους, αλλά ένας ζωντανός Οργανισμός με μεγαλοπίβολους στόχους, όπου όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτόν, και εργαζόμαστε για να τους πραγματώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…

 

Παράλληλα, έπρεπε να τρέξουν τα τεχνικά ζητήματα στα οποία επίσης δώθηκε μεγάλη βάση. Για παράδειγμα η εύρεση της εταιρείας που θα αναλάμβανε την κατασκευή, αλλά και τη συνεχή υποστήριξη και απαιτούμενη αναβάθμιση του επίσημου ιστοχώρου της Π.Ο.Ε.Τ.Α. Πραγματοποίησα πάνω από 10 συναντήσεις για να καταλήξω στην e-genius. Αντιμετώπισα από τους περισσότερους, αφενός ένα εντελώς απαγορευτικό κόστος παραγωγής γι’ αυτό που είχα στο μυαλό μου, αλλά το κυριότερο συνάντησα ανθρώπους που δεν πίστεψαν στο προϊόν. Επουδενί δεν ήθελα να συνεργαστώ με κάποιον, που απλά θα εκτελούσε μια εργασία. Και αυτή η επιλογή, (παρ΄ όλο την πλήρη αναβάθμιση με την κατασκευή νέου ιστοχώρου, ακριβώς στα δύο χρόνια λειτουργίας) παραμένει εδώ και τίθεται στη κρίση σας.

 

Αυτό που ήθελα να δημιουργήσω, ήταν ακριβώς αυτό που βλέπετε εδώ, κι αυτά που έχουν καταγραφεί από τα πρώτα κιόλας βήματα της Π.Ο.Ε.Τ.Α.

 

 

Μια Ομοσπονδία που υπάρχει για να προάγει πραγματικά τις Πολεμικές Τέχνες εν γένει, (σπάζοντας στην πράξη το γνωστό δογματικό περιβάλλον που τόσο πολύ τις περιορίζει), και ειδικότερα την μαχητική τους ουσιαστική πλευρά που είναι η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, περιλαμβάνοντας στους κόλπους της και αγκαλιάζοντας την κάθε τεχνοτροπία.

 

Μια Ομοσπονδία που θα είναι εν τοις πράγμασι τα μέλη της. Που θα τους παρέχει προνόμια και ευκαιρίες να παρουσιαστούν όπως ποτέ δεν προϋπήρξε από παρόμοιο όργανο, να διαφημιστούν και να αναδείξουν το έργο τους.

 

Μια Ομοσπονδία που θα είναι αφοσιωμένη στον χώρο, που θα υλοποιεί τους στόχους της, που θα υπηρετεί τους σκοπούς της, και που θα εννοεί τα όσα λέει και θα πραγματώνει όσα υπόσχεται.

 

Μια Ομοσπονδία που θα διοργανώνει πολλές, μεγάλες και ποιοτικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, και που δεν θα απουσιάζουν από αυτές, έννοιες όπως πολυτέλεια, λαμπρότητα, αίγλη…

 

Μια Ομοσπονδία που είναι Ομαδική.

 

Μια Ομοσπονδία, που θα είναι μέλος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με κύρος και πολύχρονη διαδρομή, η οποία κινείται και δρα στο ίδιο πλαίσιο.

 

Προσπάθησα λοιπόν να υλοποιήσω τις ιδέες μου, χρησιμοποιώντας όσο πιο δημιουργικά μπορούσα τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει στην πολύχρονη πορεία μου, θέτοντας το πάθος μου σε εφαρμογή και ξέροντας από πρώτο χέρι τις ανάγκες του χώρου.

 

Ετσι, με κύριο και βασικό κριτή, τα μέλη μας, πιστεύω πως δημιούργησα, μία Ομοσπονδία με άξονα το “χώρο” μας, όπου όλοι έχουμε μία θέση. Όπου ο καθένας, ατομικά, και ανεξάρτητα από τις τεχνοτροπίες που ακολουθεί, να μπορεί να συνδιαμορφώσει και να συμβάλει στην προώθηση της έννοιας ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ στην Ελλάδα.

 

Και μέσα από αυτό τον ιστοχώρο, να μπορεί να έχει το προσωπικό του portfolio, να επικοινωνήσει τις ιδέες του, να αλληλεπιδράσει με κόσμο σε όσα τους ενώνουν, να κάνει επαφές, να παρουσιάσει τη δουλειά του, και πολλά άλλα που ενδυναμώνουν το επαγγελματικό του προφίλ.

 

Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος, που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαίδευσης Τεχνών Αυτοάμυνας, γρήγορα αγκαλιάστηκε από πολλούς συναδέλφους, και γεννά καθημερινά το ενδιαφέρον σε ολοένα και περισσότερους, και τελικά έγινε μια Ομοσπονδία που απαρτίζεται από μια μεγάλη γκάμα συστημάτων και στυλ κάθε τεχνοτροπίας, και η οποία συνεχώς παράγει δράσεις.

 

Για να μπορέσει η Ομοσπονδία μας, να θέσει και να υλοποιήσει περισσότερους και μεγαλύτερους στόχους χρειάζεται και τη δική σας υποστήριξη.

 

Μετά τιμής
Μιχάλης Κοσσυβάκης
Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Τ.Α


  • Δες γιατί, και πως να γίνεις μέλος στην Π.Ο.Ε.Τ.Α [Κλικ εδώ]
  • Δες τα μέλη της Π.Ο.Ε.Τ.Α [Κλικ εδώ]
  • Δες τους υποστηρικτές της Π.Ο.Ε.Τ.Α [Κλικ εδώ]